B-dul. Ştefan cel Mare Şi Sfânt, nr. 11, Iaşi. RO-700064 Fix: +40-232-267582; Fax: +40-232-211200 cabinet.primar@primaria-iasi.ro

Știri și noutățiVezi toate știrile

A XXVII-a ediție a Sărbătorilor Iașului

A XXVII-a ediție a Sărbătorilor Iașului a început marți, 9 octombrie și se încheie luni, 15 octombrie, cu un super concert susținut de Holograf, Compact, Bună seara, prieteni! (ex-Iris), Nicoleta Nucă și Delia, la care se adaugă artiști locali, ca Dya, Alexia și Matei etc., precum și focuri de artificii la Palatul Culturii!

În ceea ce privește evenimentele laice organizate de Primăria Municipiului Iași și partenerii instituționali, Târgul de Toamnă are loc în perioada 10 – 16 octombrie. Parcul de Distracții va fi situat la Ștrandul Municipal din zona Cicoarei. Pe 11, 12 și 13 octombrie, de la ora 17.00, vor avea loc spectacole de muzică populară în cartierele Tătărași, Nicolina și Alexandru cel Bun. Seara Valorilor va fi organizată pe 14 octombrie la Primăria Municipiului Iași.

Manifestările religioase încep joi, 11 octombrie, la ora 6.3, cu o procesiune cu moaștele Sf. Cuvioase Parascheva. Vineri, 12 octombrie, are loc Pelerinajul „Calea Sfinților”, iar a doua zi, sâmbătă, se sfințește Biserica „Sf. Iulian din Tars”, din Campusul Tudor Vladimirescu. Duminică, 14 octombrie, credincioșii sunt invitați la Hramul Sf. Cuvioase Parascheva, urmată de Masa Pelerinilor. „Ajunse la cea de-a XXVII-a ediție, Sărbătorile Iașului reprezintă unul dintre cele mai emoționante și mai așteptate evenimente ale toamnei. Dar Sărbătorile din acest an au căpătat o semnificație deosebită. Ele au loc la 100 de ani de la Marea Unire a românilor într-o singură Țară. Și sunt cu atât mai deosebite cu cât i-a fost dat Iașului să joace un rol decisiv în această unire. Iată de ce în acest an am numit seria de evenimente și Sărbătorile Centenarului. Vreau să mulțumesc public zecilor de mii de pelerini și turiști care în aceste zile vin la Iași și să îi asigur că, la fel ca de obicei, vom fi gazde civilizate și primitoare! În acest spirit al ospitalității și reculegerii în cea de mare sărbătoare creștină, fac apel la toți ieșenii să fie gazde bune, să răbdăm disconfortul normal generat de aglomerație și de trafic, să ne gândim la beneficiile enorme de imagine pe care le are Iașul în aceste zile, când atenția întregii țări este îndreptată asupra noastră, și să conștientizăm șansa pe care orașul nostru o are de a găzdui moaștele Ocrotitoarei Moldovei și cel mai mare pelerinaj din țară!”, a declarat primarul Mihai Chirica.

 

Restricții și modificări în circulație

Pentru desfășurarea manifestărilor incluse în Sărbătorile Iașului 2018 Comisia de Circulație a Municipiului Iași a decis restricționarea / închiderea circulației auto pe următoarele artere:

1) Miercuri, 10 octombrie, ora 24.00 – luni, 15 octombrie, ora 24.00: se interzice parcarea pe o bandă de circulație, în funcție de necesități, pe Splai Bahlui – Mal Stâng (tronsonul cuprins între Podu Roș și str. Ipsilanti), precum și pe Splai Bahlui – Mal Drept (tronsonul cuprins între Podul Cantemir și Podu Roș), pentru rezervare parcare autocare.

2) Miercuri, 10 octombrie, ora 24.00 – luni, 15 octombrie, ora 24.00: se va închide circulația rutieră, în funcţie de necesităţi, pe străzile Col. Langa, G. M. Cantacuzino, Iordachi Lozonschi (Cloşca), Sf. Petru Movilă, stradela Uzinei, străzile Morilor și Al. Ipsilanti, pentru traseul pelerinilor.

3) Vineri, 12 octombrie, între orele 19.00 și 20.30: se restricționează / închide circulația rutieră, funcție de necesități, pe următorul traseu: str. I. C. Brătianu, str. Cuza Vodă, str. Armeană, str. C. Negri, pentru Pelerinajul „Calea Sfinților”.

4) Vineri, 12 octombrie, ora 8.00 – sâmbătă, 13 octombrie, ora 24.00: se închide circulația rutieră, în funcție de necesități, în Campusul Tudor Vladimirescu, pe str. Prof. D. Atanasiu, pe lângă T11, și pe str. Prof. V. Alexa, tronsonul cuprins între T9 și Iulius Mall, pentru Sfințirea Bisericii „Sf. Iulian din Tars”.

5) Sâmbătă, 13 octombrie, ora 8.00 – marți, 16 octombrie, ora 24.00: se închide circulația auto, în funcție de necesități, pe aleea din fața Palatului Culturii, între liniile de tramvai și str. Anastasie Panu, în vederea montării scenei și susținerii super concertului cu ocazia Sărbătorilor Iașului 2018.

6) Luni, 15 octombrie, între orele 07.00 și 24.00: se închide accesul în parcarea din fața Palatului Culturii în vederea amplasării bateriilor de artificii.

7) Luni, 15 octombrie, între orele 15.00 și 24.00: se închide circulația rutieră pe str. Palat şi str. A. Panu, în funcţie de necesități, cu excepția aleii cu linii de tramvai din fața Palatului Culturii, care se închide în intervalul orar 18.00 – 24.00 pentru super concertul din cadrul Sărbătorilor Iașului.

Poliţia Municipiului Iaşi – Biroul Rutier şi Poliţia Locală Iasi vor lua deciziile privind restricţionarea / închiderea circulaţiei rutiere în diferite zone, în funcție de necesități, pentru buna desfăşurare a evenimentelor organizate în cadrul Sărbătorilor Iaşului.

În ceea ce privește locurile de parcare suplimentare, Comisia de Circulație a stabilit următoarele amplasamente:

  1. Splai Bahlui – Mal Drept, tronsonul cuprins între Podul de Piatră și Podu Roș;
  2. Splai Bahlui – Mal Stâng, tronsonul cuprins între Podu Roș și str. Ipsilanti;
  3. Parcarea de la Teatrul Național;
  4. Parcarea din str. A. Bârsescu.

Autoturismele pelerinilor care se vor îndrepta spre zona centrală vor fi ghidate pe următoarele trasee:

  1. a) dinspre zona Vaslui, Albița, Tomești: șos. Bucium – str. Bucium – bd. Metalurgiei – bd. D. Mangeron;
  2. b) dinspre Holboca: str. A. Vlaicu – bd. Chimiei – bd. D. Mangeron – Splai Bahlui – Mal Stâng;
  3. c) dinspre Lețcani: DN 28 – șos. Moara de Foc – Gară – bd. N. Iorga – Gara Nicolina – bd. D. Cantemir – Splai Bahlui – Mal Stâng – str. Ipsilanti;
  4. d) dinspre Popricani, Cârlig: bd. C.A. Rosetti – str. Cucu;
  5. e) dinspre Breazu: bd. Carol I – bd. Independenței;
  6. f) dinspre Ciurea: șos. Nicolina – Podu Roș – Splai Bahlui – Mal Drept – bd. T. Vladimirescu – bd. D. Mangeron.

Modificări în circulația mijloacelor de transport în comun

Potrivit deciziei Companiei de Transport Public SA, circulația mijloacelor de transport public va fi modificată în zilele de 12 și 15 octombrie pentru a permite buna desfășurare a activităților din cadrul Sărbătorilor Iașului 2018.

Vineri, 12 octombrie, între orele 19:00 – 20:30, va fi restricționată circulația tramvaielor pe tronsonul Piața Unirii – Târgu Cucu, în intersecțiile str. Cuza Vodă – str. I. C. Brătianu și str. Cuza Vodă – str. Armeană, în timpul desfășurării Pelerinajului „Calea Sfinților”.

Luni, 15 octombrie, mai multe trasee de tramvai și autobuz vor fi deviate pentru desfășurarea super concertului de la Palatul Culturii, care va încheia Sărbătorile Iașului 2018. Astfel, de la ora 15.00, va fi închisă circulația rutieră pe str. Palat și str.. A. Panu. Excepție va face calea de rulare a tramvaielor din fața Palatului Culturii, care va fi închisă începând cu ora 18.00. Concret, începând cu ora 15.00, traseele de autobuz 28 și 41 vor fi deviate pe str. Sf. Lazăr, iar de la ora 17.30 circulația tramvaielor de pe traseele 8 și 9 va fi întreruptă. De asemenea, tramvaiele de pe traseele 1 și 13 vor circula deviat prin Tudor Vladimirescu, pe itinerariile Copou – Târgu Cucu – Tudor Vladimirescu – Tătărași și retur. Transportul călătorilor pe traseul 9 va fi asigurat de autobuze.

Târgul de Toamnă, Sărbătoarea Vinului și Parcul de Distracții (10 – 16 octombrie)

Ca în fiecare an, Sărbătorile Iașului includ o serie de târguri și manifestări tradiționale reunite sub genericul Târgul de Toamnă:

– Hala Centrală: 28 producători și comercianți de căciuli de blană și haine de blană / piele;

– Esplanada C. Negri: 37 producători și comercianți de căciuli de blană și haine de blană / piele;

– Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – zona Casei Pătrate – Biserica Trei Ierarhi: 25 căsuțe (8 comercianți cu produse alimentare (4 – vin și patiserie,1 – produse lactate, 1 – pește,1 – miere, 1 – dulciuri de casă), 17 comercianți cu artizanat și handmade (2 – marochinărie, 4 – artizanat, 3 – handmade, 4 – obiecte de cult, 3 – căciuli și papuci de blană, 1 – ii);

– Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt –  zona Primăriei Municipiului Iași: 12 căsuțe (1 punct de informare, 5 comercianți cu produse alimentare(1 – produse apicole, 2 – patiserie,1 – fructe,1 – produse naturiste), 6 comercianți (3 – artizanat, 2 – ii,1 – marochinărie);

– Piața Unirii: 19 căsuțe (6 comercianți cu produse alimentare (2 – dulciuri de casă, 1 – patiserie, 2 – produse lactate,1 – produse din carne), 13 comercianți (1 – ouă încondeiate și port tradițional,1 – marochinărie,11 – artizanat);

Acestora li se adaugă:

Sărbătoarea Vinului – zona Hala Centrală: 7 firme de producători vin (Bucium, Cotnari, Stațiunea de cercetare dezvoltare pentru viticultură și vinificație Iași, Crama Țibu, Crama Hermeziu, Tohani) și alimentație publică (grătar, patiserie și panificație, băuturi răcoritoare)

Parcul de Distracții – Ștrandul Municipal: 7 firme cu alimentație publică (vin, grătar, băuturi răcoritoare, patiserie, dulciuri de casă), 3 firme la parcul de distracții.

 

Pentru detalii vizitați https://www.facebook.com/sarbatorileiasului și

https://www.facebook.com/events/523346518091503/.

The post A XXVII-a ediție a Sărbătorilor Iașului appeared first on Curierul de Iasi.


RECENSĂMÂNTUL POPULAȚIEI ȘI LOCUINȚELOR

COMISIA LOCALĂ DE FOND FUNCIAR

Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta al Municipiului Iasi

Evenimente în Iași