B-dul. Ştefan cel Mare Şi Sfânt, nr. 11, Iaşi. RO-700064 Fix: +40-232-267582; Fax: +40-232-211200 cabinet.primar@primaria-iasi.ro

Știri și noutățiVezi toate știrile

A fost aprobat bugetul municipiului Iaşi pe anul 2016

Întruniţi în şedinţă extraordinară astăzi, 10 februarie, aleșii locali au aprobat bugetul general al municipiului Iaşi pe anul în curs. Votul vine la finalul unui amplu proces de consultare publică. Astfel, timp de mai bine de jumătate de lună, toţi cetăţenii Iaşului și reprezentanţii societăţii civile au putut să îşi exprime opiniile şi sugestiile pe marginea acestui proiect.

Aprobarea bugetului este o etapă importantă din viaţa oraşului, cea mai importantă în ceea ce priveşte dezvoltarea municipiului nostru. Bugetul a rezultat în urma unor etape succesive de consultare publică, care au început pe parcursul anului 2015 şi care au avut abordări pentru toate categoriile sociale. Mă bucur că am reuşit să preluăm cea mai mare parte din dorinţele ieşenilor în cadrul conţinutului bugetului. Această consultare publică exprimă un nou început în relaţia dintre administraţie şi comunitatea locală, reflectat într-un parteneriat real între Primărie şi locuitorii oraşului, prin care aceştia să devină cu adevărat parte a procesului de luare a deciziei publice”, a declarat primarul interimar Mihai Chirica.

Bugetul pe acest an: de 865 milioane de lei

Acesta a precizat că în acest an bugetul municipiului Iaşi are o valoare de 865 de milioane de lei. Dezbaterile din legislativul local s-au extins pe parcursul unei ore, consilierii aducând mai multe amendamente, care au fost incluse în proiect înainte de a fi votat. Bugetul municipiului Iaşi pe anul 2016 a fost aprobat cu o abţinere şi un vot împotrivă.

Tot în cadrul şedinţei de astăzi, Consiliul Local a aprobat alte două proiecte: unul privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei ce îşi propune realizarea  realizării a 10.000 de metri pătraţi de parcări ecologice şi un proiect privind repartizarea excedentului Municipiului Iaşi înregistrat la 31 decembrie 2015.

Ce investiţii vor fi făcute în acest an

Conform planului bugetar, cele mai consistente sume care vor fi investite în 2016 vor fi îndreptate către îmbunătăţirea funcţionării oraşului. Astfel, repararea şi modernizarea străzilor din municipiu vor consuma 42 milioane de lei, din care 15 milioane de lei reprezintă investiţii noi. În acest an, vor fi demarate lucrări pe circa 40 de străzi şi alei.

Un program masiv de reparaţii a trotuarelor și aleilor pietonale, care vizează o suprafață totală de 80.000 metri pătraţi, amenajarea de parcări ecologice, reorganizarea Poliţiei Locale Iaşi, un program de construcţie de locuinţe şi alocări mai mari de fonduri în domeniile cultură, educaţie, tineret, sănătate, sport şi promovarea oraşului sunt doar alte câteva dintre noutăţile bugetului municipiului Iaşi din acest an.

Noi proiecte cu fonduri europene

Bugetul pe 2016 include şi o serie de fonduri necesare pregătirii și redactării unor proiecte de mari investiţii care vor fi finanţate din bugetul local şi din fondurile europene alocate în cadrul exerciţiului financiar 2014 – 2020. Printre altele, se are în vedere reabilitarea liniilor de tramvai pe traseul Iaşi – Dancu, reabilitarea şi modernizarea liniilor de tramvai în zonele Cinci Drumuri – Baş Ceauş, Bucşinescu – Calea Chişinăului, Podu Roş – Ţesătura, Tepro – Ţuţora şi Podu Sf. Ioan – Dancu, achiziţionarea de autobuze, tramvaie şi autobuze electrice noi, construirea unei Autogări la standarde europene, implementarea unui sistem de prioritizare a transportului public, după modelul Smart City, construirea a două noi poduri peste râul Bahlui, reabilitarea clădirii Muzeului de Ştiinţe Naturale, înfiinţarea Muzeului Holocaustului, eficientizarea energetică a 60 de blocuri din municipiul Iaşi etc.

 

 


Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta al Municipiului Iasi

Evenimente în Iași