B-dul. Ştefan cel Mare Şi Sfânt, nr. 11, Iaşi. RO-700064 Fix: +40-232-267582; Fax: +40-232-211200 cabinet.primar@primaria-iasi.ro

Știri și noutățiVezi toate știrile

Ateneul Național, spațiu generos pentru festivalurile culturale

Ateneul ieșean a făcut și în anul 2019 demersuri susținute în vederea promovării culturii și artei, prin organizarea de festivaluri în toate domeniile.

Festivalul Operelor Independente este o iniţiativă inovatoare în contextul cultural regional, precum şi în perimetrul instituţional căruia îi aparţine Ateneul Național din Iaşi. Suita de manifestări are ca idee centrală susţinerea, promovarea şi impulsionarea producţiilor din domeniul teatrului muzical realizate de către artiști independenți, indiferent de cetăţenie, precum și spectacolelor realizate de instituții de învățământ academic de profil.

Cultura independentă reprezintă un vector important de promovare a tinerelor talente. Festivalul Teatrelor Independente a reprezentat un festival unic în Iași, care a reunit trupe de actori profesioniști din țară, din rândul teatrelor independente, tematica fiind Comedia, sub toate formele ei, iar actele artistice au fost montate atât în spații convenționale, special dedicate teatrului, precum și în spații neconvenționale. Cu peste 120 de participanți din București, Bacău, Oradea, Sibiu, Constanța, Turda și Iași, Ediția Inaugurală FIT 2019 a adus bucurie spectatorilor de teatru, prin punerea în scenă a cel puțin 13 spectacole de comedie.

Umorul nu putea lipsi din programul festivalier al Ateneului Național din Iași. Festivalul „SCÂRȚ-UMOR” a strâns, la o primă ediție, peste 50 de invitați din România, atât reprezentanți ai literaturii umoristice, cât și ai graficii satirice și caricaturii. Împreună, au oferit Iașului un bine meritat program artistic atât în aer liber, cât și în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului Național din Iași. Sute de ieșeni s-au bucurat de caricaturile realizate ad-hoc de artiști de renume internațional.

Festivalul Străzii Lăpușneanu, realizat în perioada 20 – 22 septembrie 2019, a avut scopul revitalizării vechii Ulițe Sârbești, actuala stradă Lăpușeanu.

Prin realizarea acestui proiect ne-am propus să creionăm, alături de reprezentanți ai entităților publice și private care activează pe vechea Uliță Sârbească, un program cultural-artistic inedit care să uimească prin diversitate și să încânte prin calitatea actelor artistice.

 

Actorii Ateneului, aplaudați în întreaga țară

Anul 2019 a marcat și o prezență mai consistentă decât în ceilalți ani a trupei de teatru a Ateneului Național din Iași la festivaluri naționale și internaționale, organizate de instituții de cultură din țară. Actorii Ateneului au cucerit scenele Festivalului Internațional de Teatru de la Turda, organizat de Teatrul Municipal „Aureliu Manea”, în data de 3 iulie 2019, cu spectacolul de teatru „Atenție, aterizăm!”, Festivalului de Teatru „Birlic”, organizat de Asociația Fălticeni Cultural, în datele de 26 și 27 august, cu spectacolele „Pijamale”, „Cenușăreasa”, „Take, Ianke și Cadîr” și Festivalului de Teatru DbutanT de la Sfântu Gheorghe, organizat de Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, în data de 19 octombrie 2019, cu spectacolul de teatru „Eram și Era”.

The post Ateneul Național, spațiu generos pentru festivalurile culturale appeared first on Curierul de Iasi.


RECENSĂMÂNTUL POPULAȚIEI ȘI LOCUINȚELOR

COMISIA LOCALĂ DE FOND FUNCIAR

Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta al Municipiului Iasi

Evenimente în Iași