B-dul. Ştefan cel Mare Şi Sfânt, nr. 11, Iaşi. RO-700064 Fix: +40-232-267582; Fax: +40-232-211200 cabinet.primar@primaria-iasi.ro

Știri și noutățiVezi toate știrile

Cinema Ateneu, un cadou pentru cinefilii ieşeni

Vineri, 20 octombrie, Ateneul din Iaşi a fost gazda unei premiere absolute în peisajul cinematografiei româneşti. În prezenţa regizorului Cristian Mungiu şi a managerului Ateneului, Andrei Apreotesei, a avut loc ceremonia de inaugurare a primului cinematograf de stat construit în România postdecembristă. Evenimentul a coincis cu deschiderea celei de-a doua ediţii a festivalului „Les films de Cannes a Iaşi”, în sală fiind prezenţi criticul de cinema Irina Margareta Nistor şi actorul Nahuel Pérez Biscayar, protagonist al peliculei „120 battements par minute” care a deschis seria proiecţiilor din festival.

„Sunt foarte bucuros, foarte emoţionat că particip la acest eveniment istoric. Suntem la capătul unui drum foarte lung, un drum de 27 de ani, dar şi a unui an de muncă, necesar montării acestui sistem profesionist de redare în condiţii optime a unui film. De aici încolo, începe drumul pentru public, cel care se va bucura de filmele care vor fi proiectate la noul Cinema Ateneu. În ceea ce priveşte cinematografia, Iaşul a făcut în ultimul an şi ceva mai mult decât în ultimii 27 de ani. În primul rând, am reuşit să dăm o altă faţă festivalului Serile Filmului Românesc, obţinând aproape toate fondurile necesare unei bune organizări”, a declarat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Iaşi. „Mulţumesc celor care au făcut posibilă această seară şi dotarea acestei săli. Din păcate, exploatarea sălilor de cinema din ultimii 27 de ani a creat senzaţia în rândul spectatorilor că a vedea filme înseamnă să suferi. Eu sper că lucrurile abia încep în această seară, iar această sală este prima care se bucură de această normalitate. De aici încolo, în maxim cinci ani, sper să dăm Iaşul ca exemplu de bună practică în gestionarea acestor spaţii recuperate pentru oraş şi pe care să le transforme în centre în care să fiarbă viaţa culturală”, a spus în discursul său regizorul Cristian Mungiu.

Dotat cu cele mai performante echipamente, cinematograful va putea rula și filme 3D. Proiectul înființării acestui cinematograf s-a conturat anul trecut, cu ocazia primei ediții a festivalului „Les films de Cannes a Iași”, ca o promisiune făcută regizorului Cristian Mungiu, ca în orașul său natal să existe și un cinematograf de stat modern, cu cele mai bune condiții tehnice.

 

 

The post Cinema Ateneu, un cadou pentru cinefilii ieşeni appeared first on Curierul de Iasi.