B-dul. Ştefan cel Mare Şi Sfânt, nr. 11, Iaşi. RO-700064 Fix: +40-232-267582; Fax: +40-232-211200 cabinet.primar@primaria-iasi.ro

Știri și noutățiVezi toate știrile

„Europa în fața provocării demografice”, subiect dezbătut la Iași de Școala Franco-Română de Științe Sociale

În perioada 17 – 18 octombrie, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) Iași, în colaborare cu Facultatea de Științe Economice și Sociale din cadrul Universității Lille din Franța organizează „Școala Franco-Română de Științe Sociale”, ediția a XV-a, tema fiind „Europa în fața provocării demografice: dimensiuni și perspective”. În deschiderea evenimentului au susținut alocuțiuni ordonatorul de credite al UAIC Iași, prof.univ.dr. Mihaela Onofrei, directorul Institutului Francez Iași, Vincent Lorenzini, Nadji Rahmania din partea Universității Lille, decanul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice și prof.univ.dr. Conțiu Tiberiu Șoitu. Invitat la acest moment, primarul Mihai Chirica a încurajat studenții să se implice în viața politică pentru a face o schimbare pozitivă în România.

„Din analiza personală, cât și din experiența de primar al acestui oraș, îmi dau seama  cât de importante sunt științele sociale, politologia și sociologia. În legătură cu domeniul de activitate dezbătut astăzi, mă gândeam la diferența dintre politologie și politică. Politologia este o știință care încearcă să evalueze, măsurând și aplicând teoreme și soluții, modul în care evoluează o societate din punct de vedere politic. Pe de altă parte, politicianul este subiectul de studiu, care de cele mai multe ori nu are de-a face cu politologia și care, din păcate, uneori nu este nici măcar un Homo Sapiens, ci un «animal» care încearcă să exploateze într-o manieră cât mai apropiată de interesele personale societatea și cetățenii săi. Sunt foarte multe lucruri de făcut, însă eu m-aș adresa vouă, stimați studenți! Este o oportunitate de care trebuie să profitați, pentru că Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» reușește de fiecare dată să ridice nivelul absolvenților prin două surse inepuizabile: prestigiul acestei instituții de învățământ superior și, bineînțeles, profesorii care vă ajută în formarea dumneavoastră academică și profesională. Trebuie să vă clădiți propriul vostru viitor, abordând chiar și sfera politicului. Vreau să felicit organizatorii acestui eveniment, amintind faptul că parteneriatul cu mediul academic francez este unul de substanță și de durată, prezentând mereu rezultate merituoase”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Lucrările științifice prezentate și dezbătute în perioada 17 – 18 octombrie sunt structurate pe diferite paneluri de discuții: „Situația demografică din Franța, Moldova și România”, „Avataruri demografice”, „Provocări demografice: îmbătrânire și sănătate”, „Demografie, imigraţie și emigraţie”, acestea fiind organizate atât la UAIC, cât și la Institutul Francez Iași. Evenimentul a beneficiat de susținere financiară din partea municipalității ieșene.

Programul complet al manifestărilor din „Școala Franco-Română de Științe Sociale” poate fi consultat aici: https://www.fssp.uaic.ro/efr/schedule.html.

 

The post „Europa în fața provocării demografice”, subiect dezbătut la Iași de Școala Franco-Română de Științe Sociale appeared first on Curierul de Iasi.