B-dul. Ştefan cel Mare Şi Sfânt, nr. 11, Iaşi. RO-700064 Fix: +40-232-267582; Fax: +40-232-211200 cabinet.primar@primaria-iasi.ro

Știri și noutățiVezi toate știrile

Mesajul primarului Mihai Chirica cu ocazia Zilei Naţionale a României

Înaintea discursului său cu ocazia Zilei Naționale a României, primarul Mihai Chirica a invitat pe scena din fața Palatului Culturii pe câțiva dintre ieșenii de care suntem mândri și i-a îndemnat să vorbească despre România în care ar dori să trăiască: Călin Vameșu, elev în clasa a X-a la Colegiul „Costache Negruzzi”, olimpic la Olimpiada Națională de Geografie, Diana Lefter, reprezentant al domeniului IT și recent întoarsă la Iași după mulți ani petrecuți în străinătate, prof.univ.dr. Daniel Condurache, prorector al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, ca reprezentant al comunității universitare ieșene, și acad.pof.univ.dr.ing. Mihail Voicu, președintele Academiei Române – Filiala Iași.

Ulterior, primarul Mihai Chirica a transmis următorul mesaj:

„Dragi ieșeni, dragi români,

Ascultându-vă, am înțeles de ce eu îndrăznesc să mai cred în România… Datorită dumneavoastră! Datorită tinerilor care știu să privească în viitor. Datorită specialiștilor care au extraordinara putere de a transforma prezentul. Datorită seniorilor care doresc să ne împărtășească din vasta lor experiență.

Pentru mine, dumneavoastră sunteți oamenii buni de care România are atâta nevoie! Sunteți vocile care trebuie să se facă auzite, vocile care trebuie ascultate. Nu mai stați deoparte! Vă invit să participați activ la viața orașului, să propuneți proiecte, să protestați împotriva abuzurilor, să aveți atitudine, să fiți cetățeni adevărați.

Statul are nevoie de dumneavoastră. Și nu doar statul român, ci România!

La fel ca dumneavoastră, și eu vreau să trăiesc într-o Românie normală. Într-o țară condusă de o clasă politică responsabilă, în care legile importante se fac într-un mod transparent, în urma unor dezbateri naționale și nu noaptea, pe furiș. O țară în care Codul Fiscal se ajustează pentru a sprijini mediul de afaceri și nu cu scopul de a sărăci comunitățile locale și companiile care creează creștere economică și locuri de muncă. O țară în care legile justiției se fac de către experți pentru a diminua corupția și nu pentru a salva infractorii de consecințele faptelor lor.

Și eu vreau ca statul român să lupte pentru toți românii cinstiți și nu în beneficiul unei găști de privilegiați. Pentru aceste idei generoase, care stau la baza adevăratei democrații, s-au sacrificat sute de mii de moldoveni, ardeleni și munteni de-a lungul istoriei. Pentru aceste idei, ne aflăm astăzi, acum, aici, împreună.

Dragi ieșeni,

Crearea, în 1918, a statului național-unitar a reprezentat o șansă uriașă pentru România, dar o șansă pe care nu am fructificat-o așa cum ar fi trebuit. Entuziasmul românilor a făcut loc destul de repede dezamăgirii. Cu puține excepții, nici atunci reprezentanții clasei politice nu au înțeles cum se cuvine vremurile care se apropiau și au pierdut pariul cu istoria. La 30 de ani de la momentului glorios al Marii Uniri, dictatura comunistă a speculat tocmai frustrările și lipsa de unitate a românilor și s-a instaurat în România, cu valul de teroare și de nedreptate pe care le-a prăvălit asupra țării.

Revoluția din 1989 ne-a readus speranța în suflete, dar, din nou, clasa politică a dezamăgit, slăbind mult încrederea noastră în justiție și în dreptatea socială. Iată că, din nou, la 30 de ani de la momentul renașterii naționale, suntem în fața unei noi provocări a istoriei: să alegem între respectarea valorilor democratice și a relațiilor cu partenerii noștri strategici din Europa și de peste Ocean și reîntoarcerea României în perioada neagră a anilor ’50.

Dar intrarea României în structurile euro-atlantice, în NATO și în Uniunea Europeană, a rămas singurul proiect național de succes de după 1989. Eu continui cred în destinul european al României, ca și în puterea dumneavoastră – a cetățenilor onești, indiferent de convingerile politice – de a reașeza țara în care vrem să trăim pe cea mai bună cale de urmat. Pe calea europeană! Eu nu pot și nu vreau să accept ca unii să distrugă într-un an ce au construit atâtea generații de români în 100 de ani!

Eu vreau ca România să redevină un stat respectat, demn, drept și civilizat. Și mai ca vreau ca Iașul să joace un rol tot mai important în această Românie sănătoasă la minte și la trup!

La mulți ani, România! La mulți ani, Iași!”

The post Mesajul primarului Mihai Chirica cu ocazia Zilei Naţionale a României appeared first on Curierul de Iasi.