B-dul. Ştefan cel Mare Şi Sfânt, nr. 11, Iaşi. RO-700064 Fix: +40-232-267582; Fax: +40-232-211200 cabinet.primar@primaria-iasi.ro

Știri și noutățiVezi toate știrile

Noul PUG, în etapa dezbaterii publice

Marți, 17 aprilie, în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași a avut loc ședința de dezbatere publică a noului Plan Urbanistic General (PUG) al Municipiului Iași. Cu aceeași ocazie a fost dezbătut și Raportul de mediu aferent acestui important document. Pe lângă primarul Mihai Chirica și viceprimarul Radu Botez, la eveniment au participat consilieri locali, reprezentanți ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord – Est, ai Agenției pentru Protecția Mediului, ai furnizorilor de utilități și servicii publice, ai asociațiilor de proprietari și locatari, ai mediului universitar, mass – media etc.

Primarul a menționat faptul că întârzierea actualizării Planului Urbanistic General a fost cauzată de schimbarea regimului juridic al dreptului de proprietate și de modificările permanente ale Legii Urbanismului, „lege care are și unele ambiguități”. În cadrul aceluiași eveniment, edilul a anunțat care sunt obiectivele municipalității în ceea ce privește protejarea și dezvoltarea spațiilor verzi.

„Un obiectiv important pentru noi rezultă din exemplul dat de înaintașii noștri. Perioada de dezvoltare interbelică a orașului a fost una din cele mai intense, dar au fost respectate aspecte importante pentru populația de atunci: rezerva de păduri a fost conservată și chiar crescută. În acest sens, în noul PUG am propus o creștere imediată cu 10% a suprafeței împădurite. Cu alte cuvinte, vrem să avem asigurat un plămân verde al orașului, astfel încât tot ce am stabilit din punct de vedere al regimului silvic să rămână intangibil. Totodată, dorim o creștere a intravilanului, dar cu un regim strict în privința protejării spațiilor verzi. Noi am propus ca o suprafață de 35% din intravilan să fie rezervată spațiilor verzi, indiferent dacă e vorba de instituții de stat sau de mediul privat. Din analiza teritorială, rezultă încă o suprafață de 900 hectare de spații verzi, care se vor adăuga celor 1.000 de hectare cumulate la nivelul intravilanului actual. Conform legislației în vigoare acest lucru ar însemna gestionarea unei suprafețe verzi pentru o populație de până la 800.000 de locuitori, în limitele administrativ – teritoriale ale Municipiului Iași”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Propuneri pentru creșterea și protejarea spațiilor verzi

Printre propunerile celor prezenți s-au numărat: obligativitatea creării de parcări subterane pentru noile clădiri ridicate care au mai mult de cinci etaje, reducerea impozitelor și taxelor locale pentru „clădirile verzi”, obligativitatea existenței unei suprafețe de minim 15% din suprafața noilor investiții ca spațiu verde compact, mărirea spațiului verde din zona centrală (în condițiile în care zonele compacte de spațiu verde sunt la marginile orașului) și în zonele dens populate, acordarea unui ajutor de minimis pentru cei care construiesc „clădiri verzi”, îmbunătățirea sistemului de toaletare a arborilor și acordarea unei mai mari importanțe menținerii arborilor maturi, în vederea protejării faunei.

„Trebuie să rezolvăm și problema gestiunii apelor de suprafață. Parțial vor fi acumulate în rețeaua centralizată de canalizare, iar parțial vor fi sursă pentru diverși emisari din interiorul administrativului Municipiului Iași, atât pe cursuri de apă clasificate, cât și neclasificate. Încă de la certificatul de urbanism și până la recepția lucrărilor, fiecare investitor va trebui să aibă o soluție privind gestiunea apelor de suprafață provenite din precipitații, funcție de suprafața de acumulare pe care o gestionează. Exemplul cel mai nou este cel al complexului Dedeman de pe bulevardul Socola, care a primit din partea ApaVital o condiționare privind construirea unei rețele suplimentare pentru apele de suprafață pe toată lungimea bulevardului Primăverii. Noi i-am dat autorizația de construire, am avizat-o, proiectul fiind în curs de implementare și urmând a fi realizat până la jumătatea acestui an”, a adăugat Mihai Chirica.

Acesta a adăugat că, după perioada de dezbatere publică care s-a desfășurat pe o perioadă de două luni, vor urma alte două etape importante.

„În primă instanță este vorba despre obținerea avizului de la Direcția pentru Cultură, pentru care poate fi dezbatere intensă, întrucât aduce în discuție multe din temele care nu au fost analizate în fostul PUG și pe care trebuie să le rezolvăm noi în aceste zile. În al doilea rând, mai trebuie obținut avizul final de la Ministerului Dezvoltării. În marea lor majoritate, celelalte avize au fost deja obținute”, a mai spus edilul.

Proiectul noului PUG și raportul de mediu pot fi consultate pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului Iași: http://apmis.anpm.ro/-/planul-urbanistic-general-al-municipiului-iasi-actualizare

The post Noul PUG, în etapa dezbaterii publice appeared first on Curierul de Iasi.