B-dul. Ştefan cel Mare Şi Sfânt, nr. 11, Iaşi. RO-700064 Fix: +40-232-267582; Fax: +40-232-211200 cabinet.primar@primaria-iasi.ro

Știri și noutățiVezi toate știrile

Ziua Armatei Române, celebrată pe Traseul Memoriei ieşene

Joi, 25 octombrie 2018, de Ziua Armatei Române, a avut loc festivitatea de dezvelire a unei plăci comemorative amplasate la Spitalul Clinic de Urgenţă Militar Iași.

Pe placă este inscripţionat următorul text: „În timpul Primului Război Mondial, Palatul Liceului Militar din Iași a găzduit Statul Major al Armatei Române, aflat sub conducerea Generalului Constantin Prezan. Într-o clădire din incintă, Casa «C. Sturdza», astăzi dispărută, a funcționat Statul Major al Misiunii Militare Franceze, condusă de Generalul Henri M. Berthelot. / Iași, Capitala Renașterii Naționale / Centenar 1918 – 2018” (plus traducerea în franceză).

Săptămâna trecută, pe 18 octombrie 2018, a avut loc festivitatea de dezvelire a unei plăci comemorative amplasate la Spitalul Clinic de Urgenţe Sfântul Spiridon Iaşi, cu următorul text: „În timpul Primului Război Mondial (1916-1918), în clădirea administrativă a Epitropiei „Sf. Spiridon” a funcționat Spitalul Militar nr. 264, iar în pavilioanele de izolare dinspre strada Universității vechi a fost găzduit Spitalul Militar nr. 170. Ordinul Asistenților Medicali aduce un pios omagiu memoriei surorilor medicale și doctorilor români și francezi care au îngrijit răniții de război și pacienții civili”.

 

Repere ale memoriei centenare

De asemenea, pe 4 şi 5 octombrie 2018 au mai fost dezvelite la Iaşi trei plăci comemorative amplasate pe faţada unor clădiri emblematice din timpul Primul Război Mondial, respectiv Cercul Militar, Palatul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi Colegiul Costache Negruzzi.

În timpul Primului Război Mondial (1916-1918), capul Marelui Voievod Mihai Viteazul a fost păstrat în altarul Catedralei Sfintei Mitropolii. „Sala Împroprietăririi” de la etajul Palatului Mitropolitan a găzduit, la 6 aprilie 1917, ședința prezidată de I.P.S. Pimen Georgescu, în cadrul căreia reprezentanții partidelor politice au căzut de acord să sprijine inițiativa Regelui Ferdinand de a li se da pământ țăranilor care au luptat pe front.

Ministerul de Externe al Guvernului României, aflat în refugiu la Iași, a funcționat între anii 1916 și 1918 la etajul clădirii Cercului Militar (imobil ce a aparținut inițial boierilor Sturdza, Ciumara, Tudorache Balș și fostă casă a poetului Costache Conachi). De asemenea, tot în vremea primei conflagraţii mondiale, clădirea  Colegiului Național „Costache Negruzzi” a găzduit Spitalul Militar nr. 267, organizat de filiala Iași a „Crucii Roșii” și condus de Dr. N. Apoteker, precum și un hotel militar destinat repatriaților din Rusia.

Toate aceste manifestări au fost incluse în proiectul Traseul Memoriei care își propune realizarea unui traseu turistico-istoric de punere în valoare a clădirilor monument istoric din Iași în care au funcționat instituțiile Statului Român și principalele misiuni diplomatice din perioada 1916-1918.  De asemenea, proiectul își propune promovarea în rândul tinerei generații a monumentelor închinate eroilor români și străini din perioada Primului Război Mondial. Pe 30 mai, Primăria Municipiului Iași a primit suma de 436.000 lei de la Guvernul României – Ministerul Culturii și Identității Naționale pentru implementarea proiectului „Traseul Memoriei”.

 

 

The post Ziua Armatei Române, celebrată pe Traseul Memoriei ieşene appeared first on Curierul de Iasi.