B-dul. Ştefan cel Mare Şi Sfânt, nr. 11, Iaşi. RO-700064 Fix: +40-232-267582; Fax: +40-232-211200 cabinet.primar@primaria-iasi.ro


A început campania de primăvară “Iașul nostru curat!”


Primăria Municipiului Iaşi și Salubris SA au început campania de curățenie de primăvară „Iașul nostru curat”. Toate utilajele Salubris sunt pregătite pentru demararea amplei salubrizări ce urmează a fi făcută la nivelul întregului oraș, cele mai noi achiziții fiind expuse miercuri, 4 martie, pe pietonalul Ștefan cel Mare, în prezența primarului Mihai Chirica și directorului general Salubris SA, Cătălin Neculau, dar și a numeroși voluntari care vor sprijini demersul municipalității.

„Așa cum am făcut și anul trecut, am organizat un comandament de curățenie de primăvară, el fiind coordonat de Salubris. Această curățenie demarează în special cu programul de spălare a străzilor care nu s-a întâmplat pe foarte multe artere de circulație în totalitate din cauza parcajelor. În ședința de consiliu din luna februarie am făcut un nou regulament privind determinarea posesorilor de autoturisme să scoată mașinile de la bordură și să ne dea voie să salubrizăm. Salubrizarea se va face după un program în prealabil anunțat, dar sunt și sancțiuni destul de mari care vor fi aplicate celor care nu participă la programul de curățenie de primăvară și lasă mașinile acolo, cu amenzi prevăzute de la 400-2000 de lei, aplicate de Poliția Locală. Mai mult decât atât, ne-am propus să intrăm în zonele de cartier, atât noi cât și cei de la Salubris, precum și voluntarii, care sunt alături de noi după cum puteți vedea, într-un număr considerabil”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Edilul a menționat că prima acțiune a campaniei se va desfășura în cartierul Tătărași, pe strada Han Tătar.

„De asemenea lansăm și programele de curățenie de primăvară  pe arterele municipiului și începem astăzi, 4 martie și va ține până pe data de 10 aprilie 2020, cu salubrizare pe toate arterele principale. Așteptăm o conștientizare din partea cetățenilor municipiului Iași, Iașul nostru curat nu este Iașul Primăriei, e Iașul tuturor ieșenilor și trebuie să avem grijă de frumusețea lui. Sumele puse la dispoziție pentru salubrizarea orașului au fost progresive, am ajuns în acest an până la 16 milioane de lei pe care le vom cheltui doar pentru salubrizare stradală într-un program de investiții major susținut și de către partenerul nostru principal, Salubris, de peste 24 de milioane de euro. Suntem în acest moment cel mai bine echipat oraș din România, avem peste 60 de echipamente noi, electrice, până la euro 6, toate achiziționate și prezentate așa cum bine știți”, a arătat primarul Mihai Chirica.

„Ca în fiecare an, în această perioadă demarăm curățenia de primăvară. Dorim ca acțiunile de salubrizare să fie realizate împreună cu societatea civilă, adică indiferent că suntem elevi, studenți sau muncitori, să încercăm să punem umăr lângă umăr și să păstrăm orașul curat. Salubris va face curățenie, iar cei care beneficiază de munca noastră sunt rugați să o păstreze. În fiecare zi lucrăm cu două sute de oameni, mai ales pe principalele artere de circulație. Pentru a avea o salubrizare eficientă, montăm panouri indicatoare cu cel puțin 48 de ore înainte de a acționa, pentru ca cetățenii să știe să-și mute mașinile de pe strada respectivă. Oricine este interesat poate vedea  tot graficul de lucrări pe site-ul nostru”, a declarat Cătălin Neculau, director general Salubris SA.

Curățenie zilnică pe toate străzile Iașului

În acest an, campania de curățenie de primăvară „Iașul nostru curat” se desfășoară în perioada 2 martie – 10 aprilie. Echipele Salubris vor acţiona în cartierele oraşului zilnic, între orele 8.00 și 18.00.

Activitatea se va desfăşura şi în timpul sărbătorilor legale. Programul de curăţenie de primăvară poate fi influenţat de starea vremii, activităţile urmând a fi suspendate în caz de condiţii meteo nefavorabile.

Pe toată durata acțiunii, în zonele în care se va acționa cu automăturători stradale se va interzice parcarea autovehiculelor pe carosabil. Aceste acțiuni vor fi anunțate cu 24 – 48 ore înainte de data programată pentru salubrizarea mecanizată atât în mediul online, cât și fizic în zonele respective, de către Salubris SA și Poliția Locală Iași, prin flyere, afișe și panouri stradale.

Proprietarii de autovehicule parcate în zona / perioada planificată pentru salubrizare trebuie să asigure eliberarea carosabilului pentru a facilita intervenția utilajelor de salubrizare. În caz contrar este posibil ca autovehiculele să fie ridicate.

Cum vă puteți implica în campania de curățenie?

Dacă doriți să contribuiți la efortul comun de menținere a curățeniei în orașul nostru, vă rugăm să vă implicați în zona străzii pe care locuiți prin:

 • colectarea în saci rezistenți a eventualelor deșeuri rămase în zona autovehiculelor care nu au fost mutate de proprietari de pe carosabil și care au împiedicat utilajele Salubris SA să curețe corespunzător zona de la bordură, precum și prin colectarea sacilor cu deșeuri menajere depozitați neconform în coșurile stradale de pe stâlpi;
 • depozitarea conformă a acestor saci cu deșeuri la punctele de colectare din zona străzii pe care locuiți, lângă containerele pentru colectarea separată a deșeurilor (sacii cu deșeuri de tip nisip / praf trebuind să fie închiși pentru a se evita împrăștierea acestor deșeuri în atmosferă);
 • atragerea și altor vecini în astfel de acțiuni civice;
 • să comunicați Salubris SA (pe site, mail, pagină de Facebook sau direct angajaților din teren) eventualele sugestii privind optimizarea activității de salubrizare.

Cum pot afla când va fi curățată strada mea ?

Urmăriți indicatoarele din zona în care locuiți !

Accesați site-ul https://salubris.ro/ și pagina de Facebook https://www.facebook.com/SalubrisIasi/!

Înscrieți-vă la Salubris SA cu o solicitare de a primi pe e-mail o notificare cu 24 ore înainte de data programată pentru salubrizarea străzii pe care locuiți!

Fiți voluntari în campania de curățenie!

O dimensiune importantă a campaniei de curățenie de primăvară coordonate de Primăria Municipiului Iași și Salubris SA este atragerea resurselor umane din comunitate prin acțiuni de voluntariat. Numai în anul 2019 Salubris SA a colaborat cu peste 1.000 de voluntari în diverse acțiuni de ecologizare, comunicare, concursuri, expoziții, promovarea managementului și colectării separate a deșeurilor, ecologie și dezvoltare durabilă etc.

Noi anunțăm acțiunile pe care le vom face, voi vă înscrieți, iar împreună vom sprijini comunitatea și vom face și menține Iașul nostru curat!

Vreți să participați alături de noi la acțiuni utile pentru orașul nostru?

E simplu!

Completați formularul de înscriere la acțiunile de voluntariat și trimiteți-l în format pdf sau jpg pe adresa voluntariat@salubris.ro!

Formularele de înscriere și mai multe informații sunt disponibile aici:  https://salubris.ro/responsabilitate-sociala/voluntariat/

Programul acțiunilor de curățenie de primăvară pe arterele din municipiul iași poate fi consultat pe https://salubris.ro/curatenia-de-primavara/

Salubris SA, societate etalon pe plan național

Prin programul masiv de investiții în utilaje moderne pentru Salubris SA, campania de colectare separată a deșeurilor și programul de aspirare și spălare a străzilor a fost redusă poluarea cu praf (PM 10) în oraș la jumătate în 2019 față de 2018.

Activitățile de măturat, stropit, spălat și deszăpezire se fac conform graficelor de lucru aprobate, cu utilaje și echipamente moderne (autocisterne, mașini autospeciale tip multicar, automăturători, aspiratoare urbane electrice, tricicluri electrice, motocultoare).

Investiții Salubris

 • În 2018 Salubris SA a făcut investiții de circa 16.000.000 lei = circa 3,33 milioane euro.
 • În 2019 Salubris SA a făcut investiții de 19.560.000 lei, fără TVA (23.276.400 lei, cu TVA) = circa 4,85 milioane euro.
 • În 2020 Salubris are programate investiții de 17.865.500 lei (21.259.945 lei, cu TVA) = circa 4,43 milioane euro.
 • În total, în perioada 2018 – 2020 Salubris SA a făcut sau are programate investiții de 60,5 milioane lei, adică circa 12,6 milioane euro.

Programul de modernizare a parcului auto al Salubris SA

 • În 2018 și 2019 au fost achiziționate 60 autovehicule noi Euro 6 sau electrice, în valoare totală de 24.582.394 lei (circa 5,1 milioane euro), din care pentru salubrizarea stradală 26 de echipamente în valoare de 9.706.354 lei, aproape 2 milioane euro.
 • Toate automăturătorile achiziționate sunt dotate cu standard EUNITED de 4 stele pentru reducerea PM 10 și PM 2,5 !

Activitatea Salubris în cifre

În anul 2018:

 • suprafața salubrizată: circa 581.500.000 metri pătrați salubrizați, din care circa 59.400.000 metri pătrați reprezintă salubrizare mecanizată
 • circa 8.485 kilometri lungime străzi salubrizate
 • cost salubrizare stradală: 13.998.770 lei

În anul 2019:

 • suprafața salubrizată: circa 603.000.000 metri pătrați (cu circa 12% mai mult ca în 2018), din care circa 68.000.000 metri pătrați reprezintă salubrizare mecanizată;
 • circa 9.714 kilometri lungime străzi salubrizate
 • cost salubrizare stradală: 17.750.000 lei

 

 

The post A început campania de primăvară “Iașul nostru curat!” appeared first on Curierul de Iasi.


Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta al Municipiului Iasi

ALEGERI LOCALE - 27 septembrie 2020

COMISIA LOCALĂ DE FOND FUNCIAR

Evenimente în Iași