B-dul. Ştefan cel Mare Şi Sfânt, nr. 11, Iaşi. RO-700064 Fix: +40-232-267582; Fax: +40-232-211200 cabinet.primar@primaria-iasi.ro


Fondurile europene, utilizate pentru educația copiilor ieșeni


Grație elaborării cu succes a unui proiect european, în Municipiul Iași va fi ridicată o nouă grădiniță. Aceasta va fi construită în cartierul Dacia și va oferi 280 de locuri pentru copiii preșcolari.

Joi, 27 februarie, primarul Mihai Chirica și Vasile Asandei, director general al Agenției de Dezvoltare Regională Nord – Est, au semnat la Palatul Roznovanu contractul de finanțare europeană al proiectului „Construirea și echiparea unei grădinițe în zona Dacia”.

„Să nu uităm niciodată că România și, în special Iașul, n-ar fi arătat cum arată astăzi fără atragerea de fonduri europene. Trebuie să avem în vedere că fiecare ban european înseamnă economie la bugetul local și la cel de stat, fiind o măsură absolut necesară pentru a ne putea dezvolta. Pentru fiecare leu pe care un ieșean l-a plătit bugetului municipiului Iași, din fonduri europene am adus patru lei. Astfel, putem decomprima presiunea financiară pe buzunarul ieșeanului. Asta ne-a dat și posibilitatea de a nu crește taxele și impozitele decât în măsura obligatorie prevăzută de lege, respectiv indicele de inflație”, a declarat primarul Mihai Chirica.

„Mă bucur să revin la dumneavoastră, să mai semnăm un contract de finanțare în spatele căruia se află, de fapt, o imensă muncă și multă răspundere. Contractul de astăzi mă bucură cu atât mai mult cu cât sunt acolo 280 de beneficiari, copii preșcolari, prin urmare investim în viitor. Dacă ne referim la prezent, când vine vorba despre ce am făcut noi cu banii europeni, deseori dau exemplul Iașului care s-a schimbat cu adevărat la față grație acestor finanțări. Să ne bucurăm de astfel de proiecte și de schimbarea în continuare a orașului Iași, făcând din regiunea aceasta un loc în care să ne dorim să investim, să dezvoltăm și să crească acești copii care beneficiază de proiectul semnat astăzi”, a spus directorul general Vasile Asandei.

Despre proiect

Valoarea totală a proiectului „Construirea și echiparea unei grădinițe în zona Dacia” este estimată la 7.952.864,61 lei (circa 1,65 milioane euro), iar cea mai mare parte a sumei va fi finanțată prin POR 2014 – 2020 – Axa 4.4 „Creșterea calității infrastructurii în vederea asigurării accesului sporit la educație timpurie și sprijinirea participării părinților pe piața forței de muncă”.

Durata de implementarea a proiectului este de 36 de luni, din care 30 de luni reprezintă durata de execuţie a lucrărilor.

Construcția grădiniței va fi realizată de Stasform Consult SRL Vaslui, firma fiind unica ofertantă la licitația organizată în vederea realizării acestui obiectiv, în cadrul unui contract în valoare de 5.259.838,51 lei, fără TVA (6.259.207,82 lei, cu TVA).

Din punct de vedere tehnic, investiţia va consta în ridicarea unui corp de clădire P+E cu o suprafaţă construită de 1.166,6 metri pătrați, o suprafaţă construită desfăşurată de 2.375 metri pătrați şi care va cuprinde 14 săli de grupă. Construirea acestei grădiniţe va duce la crearea a 280 de locuri pentru învăţământul preşcolar.

De asemenea, proiectul include echiparea funcţionalului şcolar şi amenajarea unui spaţiu de joacă pentru copii.

Terenul amenajat prin proiect are o suprafață de 4.420 metri păttrați și se află în zona străzilor Tabacului și Prof. I. Simionescu, lângă Secția 1 Poliție.

La parter vor fi șase săli de grupă, două noduri de circulație verticală interioare și un nod de circulație de urgență exterior, un cabinet medical și izolator cu grup sanitar propriu, două vestiare, două grupuri sanitare pentru preșcolari, un grup sanitar pentru persoane cu dizabilități, un grup sanitar pentru cadre didactice, un grup sanitar pentru personal, o sală de mese, o bucătărie și o cameră frigorifică.

La etaj vor fi opt săli de grupă, patru vestiare, două grupuri sanitare pentru preșcolari, un grup sanitar pentru persoane cu dizabilități, un grup sanitar pentru cadre didactice, un spațiu de depozitare pentru material didactic, o sală de mese, un oficiu, o spălătorie, cancelarie și secretariat.

Imobilul va avea următoarele categorii de dotări: mobilier, dotări pentru bucătărie / spălătorie / călcătorie, echipamente IT și multimedia și dotări spațiu de joacă.

 

The post Fondurile europene, utilizate pentru educația copiilor ieșeni appeared first on Curierul de Iasi.


Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta al Municipiului Iasi

ALEGERI LOCALE - 27 septembrie 2020

COMISIA LOCALĂ DE FOND FUNCIAR

Evenimente în Iași