B-dul. Ştefan cel Mare Şi Sfânt, nr. 11, Iaşi. RO-700064 Fix: +40-232-267582; Fax: +40-232-211200 cabinet.primar@primaria-iasi.ro


MUNICIPIUL IAŞI ÎN REȚEAUA DE TRANSFER DE BUNE PRACTICI “CIVIC ESTATE” - PROGRAMUL URBACT III


O rețea URBACT a celor 7 orașe europene care doresc să asigure  un management colectiv  al “bunurilor urbane” NAPOLI – AMSTERDAM – BARCELONA – GHENT – GDANSK – IAŞI – PREŠOV 

 

În calitate de partener în cadrul proiectului Civic eState, Municipiul Iași a fost motivat de dorința de a învăța din bunele practici ale orașelor europene, care constituie modele de urmat pentru a înțelege cum putem valorifica mai eficient patrimoniul urban, printr-o abordare inovativă care presupune implicarea activă a diferiților actori ai comunității locale în acest demers.

Obiectivul transferului de bune practici este de a spori gradul de conștientizare a rolului pe care îl poate avea comunitatea locală prin  participarea activă la gestionarea și valorificarea patrimoniului urban.

Astfel, am parcurs un proces de învățare din experiența orașelor partenere, care ne-a ajutat să înțelegem conceptele, principiile și metodele pe care va trebui să le adaptăm la contextul local. De asemenea, am analizat cadrul legal care reglementează acest tip de abordare participativă la guvernarea bunurilor publice, aceasta reprezentând o veritabilă provocare pentru orașul  nostru.

Un beneficiu important al participării orașului Iași în proiectul Civic eState este reprezentat de cunoștințele dobândite cu ocazia conferințelor transnaționale organizate în cadrul parteneriatului. Au fost dezbătute și s-au propus soluții la o serie de provocări cu care atât noi, cât și partenerii noștri, ne confruntăm pe parcursul acestui proces.  A fost de  foarte mare utilitate pentru noi faptul că am avut oportunitatea de a expune particularitățile contextului nostru local, punând accent pe dificultățile întâmpinate pe parcursul procesului de învățare, precum și de a beneficia de experiențele împărtășite de ceilalți parteneri privind modul în care aceștia au răspuns diverselor povocări.

Ambiția noastră este de a face din această inițiativă una atractivă pentru colectivitatea locală, iar înțelegerea principiilor și a cadrului care reglementează acest proces ne conferă o bună perspectivă în vederea extinderii treptate a grupului actorilor implicați.

 

Pentru informaţii suplimentare puteţi consulta:

urbact.com/civicestate

twitter.com/civicestate

 


Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta al Municipiului Iasi

ALEGERI LOCALE - 27 septembrie 2020

Evenimente în Iași