B-dul. Ştefan cel Mare Şi Sfânt, nr. 11, Iaşi. RO-700064 Fix: +40-232-267582; Fax: +40-232-211200 cabinet.primar@primaria-iasi.ro


Orașe înfrățite


ORAŞE ÎNFRĂŢITE CU MUNICIPIUL IAŞI

 

 1. POITIERS (FRANŢA) - înfrăţire din 1969 schimburi culturale (expoziţii, ansambluri folclorice), sportive (echipele Politehnicii au fost invitate în fiecare an la diverse competiţii), burse pentru studenţi şi elevi, programe în domeniul sanitar ("Medicins sans Frontieres") în domeniul urbanismului şi valorizării siturilor istorice. Exista numeroase schimburi permanente de elevi din licee iesene infratite cu licee din Poitiers, pompieri, politie, radiouri etc Primaria Poitiers a cofinantat numeroase evenimente organizate de Centrul Cultural Francez de-a lungul anilor (de la manifestari culturale la evenimente științifice). In februarie 2019 un grup de muzică medievală tradițională franceză din Poitiers a susținut concerte la Casa de Cultura M Ursachi si la Ateneul Iasi cu sprijinul celor 2 primării, in decembrie 2019 o delegație oficială a Primăriei Poitiers a vizitat Iașul cu ocazia aniversării a 50 ani de înfrățire. In mai 2020. Primăria Iași a aplicat in parteneriat cu Primările Poitiers, Padova, Chișinău și cu Universitățile acestora pe un proiect european în rețea.

2. XI’AN (CHINA) - înfrăţire din 1994 schimburi de experienţă, participarea unor reprezentanţi ai Camerei de Comerţ, Universităţilor, ai oamenilor de afaceri la Târgurile Internaţionale anuale din Xi'an, încheierea unor contracte între firme ieşene şi firme din Xi'an, deplasarea unei delegaţii de oameni de afaceri chinezi la Iaşi, organizarea unei misiuni economice ieșene la Xian in 2014. In 2015 a fost donată Municipiului Iași o statuie a unui general de teracota (aflata la intrarea principală) fiind organizata o Noapte alba dedicata culturii chineze in mai 2015, In 2018 a fost adresată invitația de a face parte din grupul orașelor de pe Drumul Mătăsii. In 2020 in contextul pandemiei de Covid-19, Primăria Xi’an a trimis o donație de măști de unică folosință și a propus inițierea uni program de cooperare medicală.

3. MONTERREY (MEXIC) - înfrăţire din 1993, relaţii relativ restrânse din cauza dificultăţilor de comunicare; reluare temporar colaborari in 2007

4. VINITA (UCRAINA) – protocol semnat din 1993 - relaţii relativ restrânse din cauza dificultăţilor de comunicare; în 2005 s-a reluat contactul prin intermediul Ambasadei Romane în Ucraina. In 2009 a avut loc un Forrum Economic la Iasi la care au participat oameni de afaceri din Vinita si Iasi si s-au incheiat relatii comerciale mai ales in domeniul agricol. Au mai fost contacte la nivel economic prin Asociatia Oamenilor de Afaceri in 2009-2010.

5. PADOVA (ITALIA) - înfrăţire din 1995 - schimburi culturale (turnee ale actorilor ieşeni, ale studenţilor Academiei de Arte), burse anuale pentru studenţi de la secţia de italiană a Universităţii "Al. I. Cuza" timp de 4 ani, participări la seminarii internaţionale, programe comune în domeniul sanitar, participare la Târguri internaţionale de bunuri de la Padova, participare la Festivalul de teatru antic anual (cu actori si studenti ai Teatrului national). Din 2009 pana in 2012 cele doua Primarii au colaborat in cadrul unui proiect finantat prin FEDR - SEE pe tema managementului mobilitatii (proiect pe 3 ani). In mai 2020 s-a aplicat in parteneriat cu Primăria Poitiers și cu Universitățile pe un nou proiect european.

6. ISFAHAN (IRAN) semnare protocol in 1999- schimburi de experienţă, cooperări (schimburi de studenţi şi profesori) în domeniul universitar, crearea unui centru cultural românesc la Isfahan şi a unui centru cultural iranian la Iaşi, organizarea unor manifestări culturale specifice ( "Seara iraniană" la Iaşi). In 2011 o delegatie de la Oficiul de Turism al Primariei a participat la Primul Festival al oraselor infratite organizat la Isfahan.

7. SANT’ORESTE, FORANO, FILACCIANO, TORRITA TIBERINA, MORLUPO NAZZANO (ITALIA)înfrăţire din 1999 - schimburi de experienţă, schimburi culturale (turnee ale actorilor ieşeni în localitatea italiană, precum şi a actorilor italieni la Iaşi). Reluare relaţii în 2006 – propuneri pentru schimburi de experienţă pe administraţie, asistenţa socială, colaborare în domeniul educaţiei şi schimburi culturale, dezvoltarea turismului cultural şi de afaceri. Participare comuna la proiece europene de finantare a infratirilor „Europa pentru cetateni” in 2006, 2007, 2008-2009 (Proiectele „ROSE”, „NEXT” si „Politicile Orasului – care este viitorul Europei”).

8. ATHENS, GEORGIA (SUA) - semnarea unui Pact de Amiciţie in 2001. După semnarea acestui Pact nu au mai avut loc alte schimburi.

9. PERISTERI (GRECIA)semnarea protocolului de înfrăţire – 2002 - relaţii de cooperare din 1997 constând în schimburi de experienţă şi vizite ale unor politicieni şi consilieri locali, participarea la Târgurile Internaţionale anuale de bunuri de larg consum de la Peristeri; Relatii limitate dupa 2004.

10. VILLENEUVE D’ASCQ, FRANŢA - semnare Protocol de cooperare în 2003, semnare protocol de înfrăţire în 2006 - numeroase cooperări în domeniul schimburilor universitare, formare în domeniul parcurilor tehnologice, lansarea unor proiecte de cooperare în domeniul administraţiei publice în anul 2005 (Centre de Cartier pentru Cetăţeni, asistenţa sociala, Punct de informare turistica etc.). Anual se organizeaza de 1 decembrie Ziua Romaniei la Villeneuve d’Ascq, iar pe 9 mai se organizeaza manifestari dedicate oraselor infratite. In 2010 expozitia lui Felix Aftene „Cadere in timp” a fost prezentată la Villeneuve. In 2017 și 2018 de 9 mai au fost organizate de Asociația de Înfrățire Iași -Vileneuve (AVAI) simpozioane cu participarea unor profesori și artiști ieșeni. In fiecare an se organizează cu sprijinul Universității Al I Cuza și al Primăriei Iași Scoală de vară de sociologie

11. JERIHON (PALESTINA)semnare în 2003 – schimburi culturale, cu sprijinul Centrului Cultural Arab din Iași. Schimburile nu au mai continuat după 2004

12. VELIKO TARNOVO (BULGARIA)semnare in 2006 in cadrul proiectului de twinning „Politicile orașului: viitorul orașului european”. Paticipare la Targul de Turism de la Veliko Turnovo 2010, 2012, 2015, organizarea Sărbătorii Mărțișorului in 2014-1019.

13. ILIOUPOLIS (GRECIA) semnare in 2007 – schimb de experienta in domeniul Ghiseului unic pentru cetateni, parcuri tematice pentru copii, piete temporare. Elevi de la Liceul National au fost invitati (cu costuri acoperite integral de partea greaca) la un festival de teatru pentru elevi in limba engleza (in 2009). Relatii restrânse după 2014.

14. CHISINAU, REPUBLICA MOLDOVA- semnat pe 24 ianuarie 2008 – au fost derulate deja proiecte comune precum Cupa Infratirii (la sah si fotbal), numeroase schimburi culturale, festivaluri, duplexuri in cadrul FIE si al Sărbătorilor orașului, schimburi de experiență în domeniul serviciilor publice, scoli de vara pentru artiști. I 2018 In 2020 in contextul pandemiei de Covid-19, Primăria Iasi a acordat orașului Chișinău un sprijin financiar de 200.000 lei.

15. CERNĂUȚI, UCRAINA – semnat la Iași pe 14 octombrie 2012 (Protocol de colaborare) – numeroase schimburi culturale, sprijin cu cărți în limba română pentru școli, Timp de 4 ani s-a participat împreuna cu Asociatia de prietenie romano-ucraineana la Zilele orașului (la manifestări culturale).

16. UNGHENI, REPUBLICA MOLDOVA - semnat la Iași pe 14 octombrie 2016 – au fost inițiate schimburi de experiența in domeniul serviciilor publice si propuneri de colaborări pe proiecte europene (Cross-border).

17. SEVILLA, SPANIA – semnat la Sevilla, pe 23 noiembrie 2017 – propunere de schimburi pe Smart City, cultură, promovare turistică, mediu, participare la evenimente internaționale. In 2017 si in 2019 s-a participat la Forumul global organizat de Sevilia anual, un prilej foarte bun de promovare si de identificare de posibile parteneriate pe proiecte smart-city.

18. HOUSTON, TEXAS, SUA – Memorandum semnat la Houston, pe data de 14 martie 2018, colaborare preconizată in domeniul academic, medical, de afaceri, administrative. In martie 2019 și 2020 șeful Biroului de cooperare economica din cadrul Primăriei Iași a participat la Misiunea Afaceri.ro la Houston si a inițiat discuții cu numeroase instituții si organizații din Houston in vederea inițierii de schimburi la nivel academic si atragerea unor investiții la Iasi.

19. HAIFA, ISRAEL – semnat la Haifa, in Israel, pe data de 15 aprilie 2018. Cu acesta ocazie au avut loc si întâlniri cu evrei de origine romana stabiliți in zona, cu conducerea unor spitale si universități israeliene interesate de cooperări directe cu instituții similare din Iasi. In fiecare an, in luna iunie, se organizează la Iasi Marsul vieții la care participa peste 100 persoane din Israel.

20. KUTAISI, GEORGIA – 24 ianuarie 2019 – înfrățirea a fost realizata la inițiativa Ambasadei Georgiei in Romania. Un bust al poetului georgian (care a trăit si a murit la Iasi) Gabasvili a fost amplasat in zona Tg Cucu in prezenta reprezentanților orașului Kutaisi si al Ambasadei.

21. ASHDOD, ISRAEL – 30 iunie 2019 – semnare înfrățire cu ocazia comemorării a 78 ani de la Pogromul de la Iași și a organizării Marșului Vieții la Iași. Sunt programate schimburi universitare, medicale, proiecte in colaborare cu Comunitatea Evreilor din Iași și cea a evreilor de origine română din Israel

 

Înfrățiri aprobate prin HCL dar nesemnate inca:

NETANYA, ISRAEL – HCL de aprobare în 2006

YONG-IN, COREEA –semnat in 2010 un Acord de cooperare in vederea infratirii

HUE, Vietnam - HCL de aprobare in 2011

MULTAN, Pakistan – HCL de aprobare in 2011

PALERMO, Italia – HCL din 2018

CAHUL, Republica Moldova – HCL din 2020

NAFPLIO, Grecia – HCL din 2020

 

Relații speciale (fără a fi înfrăţiri):

 

LANDUL BAVARIA (GERMANIA) - ajutoare şi donaţii pentru persoane defavorizate: copii bolnavi de SIDA, copii din centre de plasament, mame în dificultate, creşe şi grădiniţe, realizarea in parteneriat a Centrului de primire pentru mame abuzate in familie (Hecuba II)

STRASBOURG (FRANTA) - programe de colaborare in domeniul schimburilor de studenţi, de artişti, transport public, integrare europeana (participare la proiecte comune), democrație locală. In perioada 2012-2014, Primăria Iași a fost partener într-un proiect de înfrățiri de orașe și cetățenie activă câștigat de Primăria Strasbourg. Colaborări permanente în cadrul Clubului Primarilor (schimb de idei pe diverse teme de interes).

 

 

APARTENENȚA LA ORGANISME INTERNAȚIONALE:

 

Liga Internațională a Orașelor Istorice (de la Kyoto)

Clubul Primarilor de la Strasbourg

Asociația Înternațională Primarilor împotriva Antisemitismului

Grupul SDG Cities – Orașe pentru dezvoltare durabilă

 

 

 


RECENSĂMÂNTUL POPULAȚIEI ȘI LOCUINȚELOR

COMISIA LOCALĂ DE FOND FUNCIAR

Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta al Municipiului Iasi

Evenimente în Iași