B-dul. Ştefan cel Mare Şi Sfânt, nr. 11, Iaşi. RO-700064 Fix: +40-232-267582; Fax: +40-232-211200 cabinet.primar@primaria-iasi.ro


Parcuri și grădini


GRADINA BOTANICA
Existenta Gradinii Botanice din Iasi are o istorie zbuciumata care a parcurs o perioada de peste un secol pana sa ajunga asa cum o vedem si o admiram noi astazi.
Alaturi de alte prioritati culturale emanate din vechea capitala a Moldovei un loc deosebit il ocupa si infiintarea la Iasi, in anul 1856, a primei Gradini Botanice din Romania, de catre medicul si naturalistul Anastasie Fatu, mare patriot, filantrop si om de cultura. Amplasata pe un teren cumparat din fonduri proprii in apropiere de Rapa Galbena, avea sa fie pentru multi ani, pana la moartea marelui carturar, un important centru cultural pentru tineretul studios din Iasi care avea posibilitatea de a studia botanica pe material viu, dar si un mijloc de instructie si educatie pentru toti iubitorii naturii.
În 1873, Societatea de Medici şi Naturalişti din Iaşi înfiinţează o a doua grădină botanică, în apropiere de cea veche. Sarcina de organizare a acesteia revine lui Dimitrie Brândză, iar majoritatea plantelor au fost donate de către Anastasie Fătu. Unele dintre plantele cultivate atunci mai există şi astăzi, în curtea Muzeului de Istorie Naturală.
În 1870, Universitatea "Al.I. Cuza" hotărăşte să construiască ea însăşi o grădină botanică, în spaţiul actual al Institutului de Medicină şi Farmacie, care este extinsă în 1876. Dar, pentru că nici acum aceasta nu corespundea standardelor de învăţământ, se planifică crearea uneia în spatele Palatului Culturii, care însă nu este finalizată din lipsă de fonduri, iar ulterior de pricina Primului Război Mondial.
Astfel, în 1921, profesorul Al. Popovici înfiinţează o grădină botanică nouă în spatele clădirii Universităţii noi, unde construieşte şi mici sere, folosite pentru creşterea plantelor tropicale. Această locaţie se păstrează pentru mai bine de 40 de ani, până în 1963. În acest an se hotărăşte mutarea grădinii în spaţiul actual, pe Dealul Copoului, pentru ca aceasta să satisfacă cerinţele de învăţământ. Astăzi, Grădina Botanică din Iaşi acoperă o suprafaţă de aproximativ 100 de hectare.
Sectorul Sere cuprinde 12 compartimente fiecare avand specificul ei: plante mediteraneene, tropicale, subtropicale (cactusi, palmieri, bananieri, citrice, etc.), numeroase flori ornamentale (azalee, camelii, crizanteme, orhidee, etc.) si o colectie de cicadaceae (fosile vii).
Sectorul Ornamental are o suprafata de 4,5 hectare si contine 2200 de taxoni in exemplare unice sau grupati in colectii, in numar de 25. Acesta dispune de o gama variata de plante decorative, ierboase si lemnoase, care constituie o expozitie cu caracter permanent.
Sectorul Rozariu insumeaza 800 de soiuri de trandafiri nobili.PARCUL COPOU
În veacul al XVIII-lea, domnul fanariot Matei Ghica a ridicat în Copou un foisor, care servea pentru odihnă si recreere. Totusi, în vremea aceea nu exista o grădină publică, în care să aibă acces liber toti orăsenii. Hotărârea de a o înfiinta a luat-o domnitorul Mihail Sturdza la 1834. Locul ales a fost pe ulita Podul Verde, pe locul unde odinioară era statia de postă a orasului. Grădina a fost extinsă la 1849 si 1852, prin cumpărarea unor terenuri învecinate, iar din 1860 a fost luminată cu felinare.
In parc se gaseste cel mai vechi monument din Romania: Monumentul Legilor Constitutionale cunoscut ca Obeliscul cu lei realizat de Mihail Singurov, in 1834, dupa un proiect al lui Gh. Asachi. Coloana din piatra inalta de 15 m si grea de 10 tone, sustinuta de patru lei, simbolizeaza cele patru puteri europene care au recunoscut independenta Tarilor Romane. In centul parcului Copou, langa Teiul lui Eminescu, se gaseste bustul lui Eminescu cat si bustul vechiului sau prieten Ion Creanga ridicat in 1932. Mai tarziu a fost ridicata Aleea "Junimea" cu busturile din bronz ale membrilor sai.
In iunie 1984, langa Teiul lui Eminescu s-a deschis un muzeu, pios omagiu adus geniului poetului. Planurile au fost realizate de arhitectul Virgiliu Onofrei, muzeul fiind inaugurat in 1989, la centenarul mortii poetului.

PARCUL PALAS
Ansamblul PALAS, inaugurat pe 31 mai 2012, este un loc de cumpărături şi afaceri, cât şi o oportunitate deosebită de petrecere a timpului liber în mijlocul naturii, şi totodată în centrul oraşului Iaşi.
Grădina Palas este amplasată pe spaţiul fostei grădini a Curţii Domneşti (din jurul Palatului Culturii), arătând pe atunci un stil oriental, astăzi păstrând elemente din timpul amenajărilor făcute de Vasile Lupu, cum ar fi lacul circular şi un ponton închis cu foişor pe locul havuzului din Evul Mediu. Latura de sud a Palatului Culturii este pusă în valoare de vegetaţie în trepte şi căderi de apă. Tot aici pot fi admirate scările ornamentate cu balustrade monumentale din piatră, peisajul parcului fiind completat cu piaţete înierbate, fântâni arteziene, spaţii largi de promenadă şi de relaxare.
Grădina are aproximativ 50.000 de arbuşti şi peste 1.000 de copaci, special aleşi pentru a crea, în toate componentele grădinii Palas, un spectacol vizual cromatic în cele patru anotimpuri.Printre aceste rarităţi se numără: Liquidambar (sau "arborele de gumă”), Oxydendron, Hamamelis, Metasequoia, Davidia şi Parotia. Alţi copaci de mari înălţimi sunt: castanii, pinii negri austrieci, teii, stejarii roşii, fagii, carpenii, brazii, tisa, salcâmii japonezi, sălciile aurii. Cei cu alură medie sunt arţari de diferite culori, Ginkgo Biloba , magnolii, peri ornamentali, molid argintiu şi stejari piramidali. Speciile de arbuşti sunt reprezentate de mahoni, lilieci, Berberis, pini pitici, călini, ienuperi şi Cornus. La baza arbuştilor şi copacilor, şi în diverse spaţii din parc au fost plantate flori, precum hortensii, azalee, trandafiri, crini şi narcise.


RECENSĂMÂNTUL POPULAȚIEI ȘI LOCUINȚELOR

COMISIA LOCALĂ DE FOND FUNCIAR

Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta al Municipiului Iasi

Evenimente în Iași